Obs! Det kan finnas veterinärmedicinska anledningar att inte följa nedanstående rekommendationer. Konsultera veterinär för att få information om vad som är bäst för just din boxer.

Första vaccinationen

VaccineringDe flesta uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubben (SKK) låter vaccinera boxervalparna när de är ungefär sju veckor gamla, det vill säga strax innan de flyttar ifrån uppfödaren. Den vanligaste metoden är att ge en trippelvaccination, där en enda injektion vaccinerar mot både valpsjuka, parvovirus och HCC (smittsam leverinflammation). Köp inte en valp om du inte får skriftlig information om dess vaccinationsstatus. Om valpen är vaccinerad, se till att vaccinationsintyget från veterinären medföljer köpeavtalet.

Påfyllnadsdos #1

Vid 12 veckors ålder är det dags för boxervalpen att få en påfyllnadsdos. I samband med detta är det också vanligt att låta vaccinera valpen mot kennelhosta.

Påfyllnadsdos #2

En ny påfyllnadsdos ges när valpen har blivit 1 år gammal.

Vaccination av vuxen boxer

Vad som rekommenderas för en vuxen boxer beror på hur boxern lever, och du bör därför ta upp frågan med hundens veterinär för att få en rekommendation som är anpassad för just din boxer. Till exempel rekommenderas vaccination mot kennelhosta för hundar som vistas på hunddagis. Om man boxern ska delta i tävlingar och prov i SKK:s regi krävs att den vaccinerades mot valpsjuka för senast 4 år sedan. Detta för att vuxna hundar inte ska fungera som smittbärare och göra valpar sjuka.

Om boxern ska resa utanför Sverige kan den behöva ytterligare vaccinationer. Mer information hittar du hos Jordbruksverket. Tänk på att det kan finnas vaccinationer som du bör se till att din boxer får även om de inte krävs av lagen.