Vid spondylos drabbas hunden av pålagringar i ryggen, vanligen under och mellan kotorna i ryggen. En eller flera kotor kan påverkas. Om spondylosen sitter mellan sista ländkotan och första sakralkotan kallas det L7/S1 syndromet.

Hos hundrasen boxer är spondylos ett av de vanligaste ryggproblemen.

Symptom

Pålagringarna kan öka trycket på ryggmärgen vilket leder till rörelsestörningar, oftast i bakbenen.

Hunden kan börja röra sig annorlunda än tidigare, och den kan undvika att göra vissa rörelser som den brukade göra förr – till exempel hoppa upp i soffan eller hoppa in i bilen.

Vissa hundar får så ont att de inte längre vill bli klappade på ryggen.

Boxern kan undvika lekar den tyckt om tidigare. Istället för att glatt rusa fram till favoritkompisen och börja leka som vanligt kan den sjuka hundan dra sig undan och signalera att den inte vill leka.

En boxer som har ont kan bli mer aggressiv än tidigare, både mot människor, hundar och andra varelser. Hunden kan till exempel börja agera aggressivt för att andra hundar ska hålla sig borta, eftersom den är rädd för att en hund ska stöta till den och komma åt ryggen.

Spondylos brukar utvecklas långsamt vilket kan göra symptomen svåra att upptäcka. Man kanske tänker att hunden helt enkelt börjar bli äldre och mindre intresserad av vilda lekar, att den föredrar att ligga i sin korg istället för i soffan, och så vidare.

Diagnos

Veterinären kommer att behöva röntga hundens ryggrad för att kunna se vilket problem det rör sig om. Vid spondylos kan man på röntgenbilderna se små benbitar (som små spetsar) som växer nedåt under ryggraden.

Behandling

  • Det finns inte någon bot för spondylos, men veterinären kan lindra symptomen genom att skriva ut smärtstillande medicin åt din boxer. Vissa hundar mår också bättre om de får antiinflammatorisk medicin.
  • Simning och vattenlöpband kan vara bra för att låta hunden hålla igång utan att rörelserna gör ont.
  • Vissa hundar upplever smärtlindring när de får bära värmetäcke på ryggen.
  • Vissa hundar med spondylos mår bra av att få massage. Det är viktigt att vara inkännande och uppmärksam på hur hunden reagerar, eftersom vissa hundar helst inte vill att någon rör vid den smärtande ryggen. I vissa fall kan massagebehandling varsamt introduceras efter att hunden påbörjat behandling med smärtstillande medicin.

Det brukar blir bättre av sig självt

Pålagringarna mellan eller under ryggkotorna brukar så småningom sluta vara spetsiga och istället växa ihop till benbryggor. Då slutar de trycka på ryggmärgen och i det flesta fall försvinner smärtan.

Kan jag förebygga spondylos?

Det finns tyvärr inte någon känd metod för att förebygga spondylos. Som alltid bör man se till att hålla sin boxer välmusklad och i bra kondition, eftersom det gör det enklare för den hantera eventuella hälsoproblem – inklusive spondylos och liknande skelett- och muskelåkommor.

Det är bra att ha som vana att regelbundet känna igenom ryggen på sin boxer för att upptäcka spondylos på ett tidigt stadium, så att man vet vad det rör sig om och kan lägga upp en plan tillsammans med veterinären. Placera tumme och pekfinger på var sida om hundens ryggrad, strax under öronen. Drag sedan med fingrarna längs ryggraden, i riktning mot svansen. Var uppmärksam på hur hunden reagerar, verkar någon viss del av ryggen ge obehag för hunden när du drar med fingrarna där?