Brandy med den långa tungan

En boxerhund född 1995 skrevs in i Guinness Rekordbok tack vare sin enormt långa tunga. Boxern hette Brandy och ägdes av John Scheid i St Clair Shores, Michigan, USA. Brandys tunga var 17 tum lång vilket motsvarar drygt 43 centimeter.

Hundvärldens Peter Pan

Boxern brukar kallas för hundvärldens Peter Pan, eftersom den behåller baransinnet genom hela livet. Det är mycket vanligt att en boxer är valpigt lekfull och energirik under hela sitt liv. Man brukar räkna med att en boxer inte är vuxen mentalt förrän den är 3 år gammal, och även efter den åldern bibehåller den många valpiga drag.

Cirkusboxrar

Förr i tiden var det vanligt att boxrar uppträdde på cirkus. De är lättlärda, har mycket energi och brukar älska att uppträda inför publik. Även i vanlig hemmamiljö är det många boxerägare som vittnar om att deras boxer älskar att visa upp olika trick och få uppmärksamhet för sina konster. Boxrar brukar också reagera väldigt positivt om de lyckas få människor att skratta åt de olika små påhitten. Ibland kallas de för clownhundar.

Första boxerklubben

Den allra första boxerklubben var Deutsche Boxer Club som grundades av Friedrich Robert, Elard Konig och R. Hopner år 1896. År 1902 skrev klubben ned sin rasstandard, och denna standard är fortfarande bruk med endast några mindre förändringar.

Boxrar i Sverige

Boxern är inte längre en lika vanligt förekommande hundras i Sverige som den brukade vara. Statistik för år 2016 visar att det fanns 4 897 boxrar registrerade i Jordbruksverkets hundregister. Detta kan jämföras med 29 504 schäfrar. 27 416 labrador retrievers, 23 813 golden retrievers, 22 474 jack russell terriers och 16 254 jämthundar. Dessutom innehöll registreret 236 716 blandrashundar och 16 590 hundar där ingen ras angivits. Det totala antalet registrerade hundar var 858 984.

Alla hundar som bor i Sverige ska registreras i Jordbruksverkets centrala hundregister, det är alltså inte en valfri registrering.

Boxrar i andra världskriget

Under andra världskriget användes boxrar av de allierade som vakthundar, attackhundar och budbärare. De utförde alla dessa uppgifter mycket väl eftersom boxrar är uthålliga, energirika och har en naturlig skepsis mot främlingar.

När kriget var över var det många soldater från USA som blivit så fästa vid sina boxrar i Europa att de inte villa lämna kvar dem utan tog med dem hem, där de forna militärhundarna fick leva som sällskapshundar.

Boxern hade börjat importeras till USA redan vid sekelskiftet 1800/1900 men det var inte förrän efter andra världskriget som den blev en vanlig hund i USA. Boxern erkändes som ras av American Kennel Club år 1904 och USA:s första boxer champion korades år 1915. Idag ligger boxern på tio-i-topp listan över de vanligaste hundarna i USA.

Bang Away

År 1949 vann boxern Bang Away titeln Best in Show på den prestigefyllda Westminster Kennel Club Dog Show, och fortsatte sedan med att vinna ytterligare 121 Best in Show över 6 års tid. Bang Away blev en mycket berömd hund som bland annat fick pryda omslaget på tidningen Life and Esquire. Bang Away hjälpte till att popularisera hundrasen Boxer i Nordamerika.

Westminster Kennel Club Dog Show är en ärorik hundutställning som hållits i New York varje år sedan 1877. Alla erkända hundraser får delta. Nu för tiden hålls Best in Show-delen av utställningen i Madison Square Garden och det tar två dagar att dedöma alla de tävlande hundarna.