Boxer är en fantastisk hundras som passar de allra flesta, men man ska tänka på hur ägandet är med en hund av denna storlek, innan man skaffar en boxer. Om du inte är medveten om hur ägandet är så kan du upptäcka att det är jobbigare än du trott och du får inte under några som helst omständigheter, hamna i en situation där du inte klarar av att ta hand om din hund och sköta om den.

Att köpa en boxer
Priset för en boxer varierar en hel del, precis som med de flesta hundraser. En renrasig boxer kan kosta allt från 10.000 – 15.000 kr, beroende på uppfödare och stamtavla. En blandad boxer kan bli ett par tusenlappar billigare och rent hälsomässigt så behöver det inte vara till nackdel. Det är dock alltid säkrast att köpa en renrasig hund från en välrenommerad och seriös uppfödare.

Man kan inte köpa en hund på avbetalning av en uppfödare, men man kan finansiera sin hund genom att ansöka om ett blancolån. Detta är den mest passande och billigaste låneformen där man inte behöver någon säkerhet för lånet, för banken accepterar naturligtvis inte en hund som säkerhet. Ett blancolån kan också delas upp på flera år så att man får en relativt låg månadskostnad. Det är dock viktigt att säkerställa att man har råd med de månatliga utgifter som man normalt har när man äger en boxer.

Löpande kostnader
Det absolut första som man måste göra, är att försäkra sin boxer. Dagens veterinär kostnader är skyhöga, så om något skulle hända din hund så kan du hamna i en mycket kostsam situation. Försäkringen betalas per helår, halvår eller månadsvis. Många tänker inte att matkostnader är en stor utgift, men då det är viktigt att ge din hund bra och hälsosam mat så blir det dyrare än många tror. Nedan ser du vanliga, löpande kostnader.

Försäkring: 350 kr / månad
Mat: 1000 kr  (torr + blötfoder)
Leksaker: 200 kr
Pälsvård: 100 kr
Klubbmedlemskap: 50 kr
Övrigt: 200 kr
Totalt: 1900 kr / månad

Hälsa och sjukdomar
Boxer är en hundras med en rad förekommande hälsoproblem, därför är det också viktigt att köpa en hund från en uppfödare med bra historik kring sjukdomar och fysiska problem. De vanligaste problemen som boxer har är ledsjukdomar, höftbesvär, njursjukdomar, hudsjukdomar, allergiproblem, infektioner och i vissa fall andningssvårigheter.

Dessa sjukdomar är bra att känna till och du bör förvissa dig om att din valp inte ligger i riskzonen för att få någon eller några av dessa problem.  Man ska dock inte vara rädd för att skaffa en boxer, men man bör vara uppmärksam och noga med att få en frisk hund, både för hundens skull och för plånbokens skull. Undvik att köpa boxer eller någon annan hund på t.ex blocket, speciellt genom de som inte driver en seriös och välkänd kennel.

Läs mer om sjukdomar och rasen på SKK

Att leva ihop med en boxer
En boxer är en alert och nyfiken hund som gärna är med överallt och håller koll. Boxern är kanske en av de stabilaste hundraserna som är väldigt snälla och vänliga, vilket gör dem till mycket bra och trygga familjehundar när man har barn.  Hunden är inte känd för att vara speciellt klumpig men de är väldigt starka. Vid uppmaning till lek så kan de bli väldigt livliga och då är det viktigt att känna till hundens styrka och vikt.

Boxer är en ganska stor hund som gärna vill ha mycket aktivitet och göra av med mängder av energi. Därför är det inte att rekommendera att ha en boxer om man bor i lägenhet och inte har tid till långa promenader och lösa spring.