Protein

proteinProtein är en av de viktigaste delarna av en bra kost för en boxer. En vanlig tumregel för vuxna hundar är att 30% av kosten ska vara protein, men för en boxer får man gärna ligga lite högre än så. Det finns gott om uppfödare som håller kosten kring 35% – 45% protein för vuxna boxerhundar.

För boxerhundar under 18 månaders ålder bör andelen protein i kosten ligga kring 25%. En högre proteinhalt än så kan göra att den unga hundens skelett och muskler växer till sig för snabbt, vilket kan leda till problem med ben och leder senare i livet. Man bör dock inte låta andelen protein hamna nere kring 20% för det är för lite protein för den växande hunden.

Fett

Precis som protein är fett en nödvändig del av kosten och måste ingå i den mat du ger din boxer för att hunden ska hålla sig frisk. Tumregeln för hundar är att minst 10% av matens vikt ska komma ifrån fett, men man får gärna lägga sig betydligt högre än så för boxerhundar om man gör det genom att minska mängden kolhydrater i kosten. Däremot bör fett aldrig användas som kompensation för ett lågt proteininnehåll.

Kolhydrater

Kolhydrater är inte en nödvändig del av kosten för en hund, men det är inte farligt att ge sin hund kolhydrater heller – i rimlig mängd. Tyvärr finns det gott om hundmat i handeln som innehåller väldigt mycket kolhydrater eftersom dessa ingredienser tenderar att vara billigare än protein och bra fetter. Överdrivet intag av kolhydrater kan leda till att hunden inte får i sig tillräckligt med protein och fett, inklusive de vitaminer som är fettlösliga. Det är också vanligt att boxrar som får för mycket kolhydrater i kosten behöver bajsa väldigt mycket och får problem med överdriven gasbildning i matsmältningssystemet.

Boxern är en hundras med ökad risk för allergier och annan överkänslighet, och många av de livsmedel som boxrar har en förhöjd risk att reagera negativt på är kolhydratrika. Som boxerägare bör man fästa särskild uppmärksamhet vid hur hunden reagerar på vete, majs och soja och vara beredd att justera kosten vid behov. Exempel kolhydratkällor som även känsliga boxerhundar brukar klara av är havregryn och tillagade rotfrukter.

Vitaminer och mineraler

Kommersiella hundfoder brukar innehålla tillsatta vitaminer och mineraler. Om man ger sin boxer ett kommersiellt hundfoder bör man inte ge extra vitaminer eller mineraler utan att konsultera en veterinär eller hundietist. Dels finns det vissa vitaminer och mineraler som är skadliga i höga doser, dels riskerar man att rucka på den viktiga balansen mellan olika mikronäringsämnen.

Att tolka ingredienslistan

hundfoderI ingredienslistan ska tillverkaren av hundmaten lista de ingredienser maten består av i ordning efter hur stor andel av maten (i viktprocent) som består av en viss ingrediens. Om första ingrediensen i listan är kyckling innehåller maten alltså mer av kyckling än av någon annan enskild ingrediens.

För att få hundmaten att verka bättre än vad den är händer det att tillverkare delar upp olika ingredienser för att få dem att hamna längre bak i listan.

Exempel: kyckling, vete, vetekli

När man läser ovanstående ingredienslista ser det ut som att kyckling är den viktigaste ingrediensen och därefter kommer vete, följt av vetekli. Vad som är lömskt med den här listningen är att det är mycket möjligt att mängden vete + vetekli är större än mängden kyckling. Genom att dela upp billiga ingredienser i olika delar kan tillverkaren få det att se ut som att dyrare proteinrika ingredienser dominerar. Om hundmaten består av 20% kyckling, 18% vete och 17% vetekli är ovanstående listning korrekt och laglig, trots att det rör sig om en hundmat som till 35% består av veteprodukter och bara 20% kyckling.

På grund av detta är det viktigt att inte bara läsa ingredienslistan utan också ta en titt på fördelningen av protein, fett och kolhydrater i hundmaten.

Man bör också titta på vilka tillsatser som ingår i hundmaten. Din boxer har till exempel inte något näringsmässigt behov av socker och färgämnen i sin mat, utan det kan tvärt om innebära en hälsorisk för den att få sig detta varje dag. Trots detta är det inte ovanligt att hundmatstillverkare tillsätter socker för att maten ska bli mer lockande för hunden och färgämnen för att hundmaten ska se trevligare ut för hundägaren. Att hunden glatt glufsar i sig maten och verkar älska den är inte på något vis ett bevis för att hundmaten är hälsosam. Precis som vi människor gärna glufsar i oss en påse smågodis kan hunden älska hundmat med en hög andel tillsatt socker. En hundmatstillverkare kan dra ned på mängden fett och protein och ändå få hunden att uppskatta hundmaten genom att fylla på med socker.